Dil Seçimi
Bu Sayfayı Paylaşın:

Gülüş Estetiğinde Laminate Veneerler


Gülüş Estetiğinde Laminate Veneerler

Güzel bir gülüş özgüvenin önemli bir parçasıdır ve yaşı, cinsiyeti, mesleği ne olursa olsun her bireyin sahip olmak isteyeceği bir özelliktir. Günümüzde dişlere sadece beslenme ve konuşmanın bir parçası gibi bakılmamakta; estetik görünümü ne kadar etkilediği bilinmektedir. Ayrıca sosyal ilişkilerde de oldukça önemli bir yeri vardır.

Durum böyle olunca dişlerinin şeklinden, renginden memnun olmayan, gülerken dişlerini kapatan, özgüven eksikliği yaşayan kişilerin istedikleri görünüme kavuşması için Laminate Veneerler (yaprak porselen) diş hekimlerinin tercih ettiği bir protetik tedavi seçeneğidir. Bu işlemle dişin tamamını kesmek yerine sadece ön tabakasında tırnak kalınlığında (0,5-1 mm) bir aşındırma yapılmaktadır; bazen de hiç aşındırma yapmaya gerek kalmayabilir. Lamina kaplamalar diğer protetik uygulamalara göre daha az aşındırma olduğu için diş açısından daha koruyucu bir uygulamadır. Bu teknikle dişin formu, rengi ve büyüklüğü değişebilmektedir. Detaylı bir muayene seansında bireylerin beklentileri ayrıntılı olarak değerlendirilir ve ona uygun estetik görünüm sağlanabilir.

Laminate Veneer nasıl uygulanır?

İlk randevuda dişler detaylı olarak muayene edilir ve bu tedavi seçeneğine uygunluk değerlendirilir. Hastaların beklentileri, istedikleri diş formu detaylıca konuşulmalıdır. Çoğu zaman kontrol modeli alınıp hasta-hekim-teknisyen arasında değerlendirme yapılır.

İkinci seans dişlerde hazırlık yapılan aşamadır ve gerekli aşındırmalar yapıldıktan sonra ölçü alınarak hastanın mevcut durumu laboratuvara gönderilir. Ayrıca bu seansta dişlerin üzerine geçici laminalar yapılır. Son seansta ise hazırlanmış dişler,  prova yapılarak beklenilen estetiğe (şekil, renk, büyüklük) ulaştıysa dişlerin üzerine yapıştırılır.

Laminate veneer kimlere uygulanmaz?

    İleri derecede diş sıkma, diş gıcırdatma olan bireylerde

    Çene bozukluğu olan hastalarda (alt çenenin önde olması, dişlerin çapraz kapanması gibi)

    Dişlerin baş başa kapandığı ve yeterli mine dokusu olmayan durumlarda

    İleri derecede diş renklenmesi olan (fluorozisli ) dişlerde

    Tırnak yeme, kalem ısırma gibi kötü alışkanlığı olanlarda tercih edilemeyen bir tedavidir.

Porselen Laminaların avantajları nelerdir?

Dişlerde minimal bir aşındırma yapılacağı için oldukça konservatif (koruyucu) bir seçenektir.

İnce yapıları sayesinde ışık geçirgenliği oldukça yüksektir ve doğal diş yapısına en uygun görüntüyü almamızı sağlar.

Diş eti uyumu ve ağız hijyeni sağlanması oldukça rahattır.

Çay, kahve vs. gibi dişlerde renklenme yapan şeylerden etkilenmez.

Tedavi süresi oldukça kısadır.

Aşınmalara karşı dirençleri yüksektir.

Porselen Laminalarda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Her ne kadar aşınmalara dirençli olsa ve kuvvetli yapıştırıcılar kullanılsa da daha uzun dönem kullanabilmek için aşırı sert yiyeceklerin ısırılmasından kaçınılmalı ve keserek yemek tercih edilmelidir. İyi bir laboratuvar ve hassas bir simantasyon (yapıştırma )işlemi yapılması gerekir. Diş sıkma problemi varsa hekime muhakkak bilgi verilmesi gerekir. Uygun görülürse diş sıkması için bir plak verilebilir.

Medivia Web ve Yayın Kurulu tarafından oluşturulmuştur.
Oluşturma Tarihi: 06.10.2022 01:32
Son Güncelleme: 06.10.2022 01:51
Doktorlarımıza Danışın
✓ Valid
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca ilgili Bilgilendirme'yi okudum. Kişisel verilerimin belirtilen kapsamda işlenmesini ve sağlık hizmet sunumu amacıyla tarafımla iletişime geçilmesini kabul ediyorum.)
Arama
Yükleniyor...