Dil Seçimi
Bu Sayfayı Paylaşın:

Mide Botoksu


Mide Botoksu

Mide Botoksu nedir?

Mide botoksu uygulaması kilo vermek isteyen kişilere 10-15 seneden beri uygulanan ve endoskopik bir işlemle midenin çeşitli kısımlarına, özellikle kas tabakasında etkili olacak şekilde botulinum toksini enjekte edilmesi yöntemidir. Bu işlem, sedasyon anestezi altında gerçekleştirilir. Biz kendi pratiğimizde işlemi yaklaşık 15 dakikada bitirmekteyiz.

Mide Botoksu Hakkında Uzman Görüşü

Tıbbi literatür incelendiğinde mide botoksunun etkinliği ile ilgili karşıt görüşte yazılar mevcut olmakla birlikte, bilimsel yayınların önemli bir bölümünde de mide botoksunun etkinliği gösterilmiştir. Biz de bu görüşler ve kendi tecrübelerimiz doğrultusunda, düşük yan etki profili ile mide botoksunun obezite tedavisinde kullanılabileceğini düşünüyoruz.

Mide Botoksu etkisini nasıl gösterir?

Midenin kas tabakasına verilen botulinum toksini, bu tabakadaki kasları felç ederek midenin hareketliliğini azaltır. Bu sayede mideye alınan gıdaların sindirimi ve mideden ince bağırsaklara geçiş süresi, dolayısıyla da kişinin mide boşalımı gecikerek tokluk süresi uzatılır. Bu da hastanın daha az miktarda yemek yemesini sağlar. Yine açlık hormonu bu işlem sonrası daha az miktarda salınarak, kilo verme hususunda hastaya yardım eder.

Mide Botoksu işlemini kimler yapmalıdır?

Bu işlemin endoskopi tecrübesi yüksek ünitelerde yapılması önerilir. Endoskopi ünitemiz bu işlemi ilk yapan ünitelerden biridir. Ciddi endoskopi ve mide botoks uygulamaları ile, hastalarımız bu işlemi hastanemizde güvenle yaptırmaktadır. Tüm hastalarımız işlem öncesi anestezi ekibince görülmekte, gerekli durumlarda ek tetkikler ve Kardiyoloji-Göğüs Hastalıkları gibi branşlardan işlem öncesi konsültasyonlar istenmektedir.

Mide Botoksu kimlere yapılır?

Mide botoksu teorik olarak tüm obez ve morbid obez hastalara yapılabilir. Sonuçta bu yöntem ile ortalama 10-15 kg zayıflama amaçlanmaktadır. Ancak işlemin, vücut kitle indeksi 25-35 arası hastalar için daha uygun olduğu söylenebilir. Özellikle cerrahi operasyonlardan korkan hastalarda, cerrahiye alternatif olmamakla beraber yardımcı bir yöntem olarak kullanılabilir.

Mide Botoksunun yan etkileri nelerdir?

İşlem sonrasında hastaların önemli bir bölümünde, karında şişkinlik şikayeti olmaktadır. Ancak bu etki rahatsız edici boyutlarda değil ve aslında istenen bir etkidir. Bunun dışında endoskopi ve botoksa bağlı yan etkiler çok nadir bildirilmiştir.

Mide Botoksu sonrası nerele dikkat edilmelidir?

Mide botoks işlemi yaptıran kişi, 3-4 saat sonra sıvı-yumuşak gıda ile beslenebilir. Tüm hastalarımıza diyetisyen konsültasyonu ile diyet önerisi yapılmaktadır. Mide botoksu yaptıran hastalarımız, haftalık poliklinik kontrolü ile takip edilir.

İşlemin tekrar edilmesi hakkında net bir kural yoktur. Ancak 6 ay sonra işlem bir kez daha tekrarlanabilir.

Mide botoksu ile uzun vadeli sonuçlar nelerdir?

Hastanemizde, mide botoksunun uzun dönem sonuçları ile ilgili pilot bir çalışma yürütülmektedir. Bu çalışmada hastalarımızın önemli bir bölümünün ortalama 10 kg kadar kilo verdiklerini ve işlemlerden yüksek oranda memnun olduklarını gözlemledik.

Op. Dr. Tayfur Aksu
Genel Cerrahi
Medivia Hospital
Oluşturma Tarihi: 22.09.2022 09:02
Son Güncelleme: 06.10.2022 01:50
Doktorlarımıza Danışın
✓ Valid
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca ilgili Bilgilendirme'yi okudum. Kişisel verilerimin belirtilen kapsamda işlenmesini ve sağlık hizmet sunumu amacıyla tarafımla iletişime geçilmesini kabul ediyorum.)
Arama
Yükleniyor...